Bier

 

Tijdens de Sovjet-tijd was wodka koning en is dit nu nog steeds. Russen zijn gekend als wodka liefhebbers, maar volgens mijn ervaring zijn het vooral alcohol liefhebbers. Voor deze alcohol kunnen in allerlei variëteiten terecht zoals sterke dranken, wijn, bier of andere.

Zo was bier ten tijde van Brezhnev moeilijk te vinden en was het bovendien van nogal slechte kwaliteit. Eén van de populairste merken ‘Zhigulevskoye’ was waterachtig, flets en had niet veel smaak. Kwaliteit was niet de hoofdbekommernis in deze dagen en bier had hier eveneens onder te lijden.

Deze situatie is echter snel aan het veranderen na de sovjet-tijd en voor het bier duidelijk in de goede richting. In het midden van de jaren ’90 kregen buitenlandse brouwers voet aan de grond op de Russische markt met vele degelijke Europese merken, vooral uit Duitsland. Dit schudde de Russische brouwers wakker die hard hun best deden om de kwaliteit van hun bieren te verbeteren om ook een graantje mee te pikken van de snel groeiende biermarkt.

Na de financiële crisis in 1998 werden geïmporteerde merken uit de markt geprijsd door de enorme inflatie. Hierdoor kregen de Russische brouwers een prachtige kans om het zo ontstaane gat in de markt te vullen. Ze dienden echter een degelijk product aan te bieden omdat hun klanten ondertussen aan de smaak van goede Europese brouwsels gewoon was geraakt. Ze slaagden hierin en als gevolg hiervan steeg het bierverbruik enorm. Daarenboven probeert de overheid de wodka-cultuur aan banden te leggen door o.a. TV-reclame voor sterke dranken te verbieden. Hierdoor is de Russische biermarkt zelfs één van de snelst groeiende sectoren van de Russische economie geworden. Sommige jaren werden zelfs groeipercentages tot 20% genoteerd. Uit internationale studies blijkt dat een Rus jaarlijks gemiddeld 54 liter bier consumeert. Een Belg zou jaarlijks gemiddeld 96 liter drinken en een Duitser 120 liter.

Dit werd uiteraard opgemerkt door de grote internationale brouwerijgroepen. Onze nationale trots ‘Inbev’ ( het vroegere interbrew) investeert hier flink en heeft reeds vele brouwerijen opgekocht in een joint-venture met het Russische Sun Breweries. In juli 2005 werd ook nog Tinkoff in Sint-Petersburg,de vierde grootste onafhankelijke Russische brouwer overgenomen. Het bekleed hiermee een voorlopig tweede plaats op de Russische markt met een marktaandeel van zowat 20%. Enkele merken van deze groep zijn: Klinskoye Zolotoye (Gouden Klin) en Klinskoye Lux (Klin Luxe). De eerste plaats op de Russische biermarkt wordt bekleed door Baltika Brewery dat aandeelhouders heeft uit Scandinavië (Carlsberg) en Engeland ( Hartwall / Scottish & Newcastle).

Je merkt het, De Russische biermarkt bruist van de activiteit en zowel kwaliteit als geproduceerde hoeveelheden zullen zeker nog toenemen. Het volgen waard !