Hochlama

 

De kunst van de Hochloma versieringen is de favoriete volkskunst in Rusland. Ze ontstond in de 17 de eeuw in het dorp Semenowo van de regio Nizhnij Nowgorod. Hochloma werd tot een eigen kunsttak dankzij de merkwaardige techniek om een goudkleur weer te geven zonder het gebruik van het edelmetaal zelf. Met deze techniek waren reeds de ikonenschilders vertrouwd. In plaats van het dure goud gebruikten zij voor de achtergrond van hun ikonen zilverpoeder. De met zilver beschilderde ikonen werden gelakt en in de oven verhit. Onder invloed van de hoge temperaturen kreeg de ikoon een gouden glans. Deze oude techniek werd vooral door kunstenaars van Hochloma gebruikt, enkel werd het zilver eerst door tin en daarna door het lichtere en veel goedkopere aluminiumpoeder vervangen.

Het uit hout gesneden vaatwerk wordt eerst met lijnolie en daarna met een vloeibare kleurenmengeling ingesmeerd, deels gedroogd, met aluminiumpoeder ingesmeerd, gelakt en tenslotte in de oven verhit. Pas daarna wordt het vaatwerk beschilderd. Bij Hochloma vullen de rode en zwarte kleuren elkaar aan met het goud van de achtergrond.

Soms werden ook groene of bruine kleuren gebruikt. De gouden achtergrond domineert steeds. De vuurrode kleur verwarmt de achtergrond en het zwart geeft het zijn schaduw.

De meest geliefde onderwerpen zijn: Bloemen, lijsterbessen, bladeren, frambozen en door de wind platgedrukt gras. Bij Hochloma brengen slechts 3 kleuren een verbluffende veelheid aan vormen. Het meest verscheiden vaatwerk wordt met Hochloma beschildering gemaakt: Lepels, kleine vaatjes, bekers, suikerpotten en ander traditioneel Russisch vaatwerk. Van al deze zijn de Chochloma lepels in Rusland het meest geliefd.