Moldavië

 

Moldavië (Republica Moldova) is een republiek in Zuidoost Europa, grotendeels gelegen tussen de rivieren Prut en Dnjestr.Het land wordt in het Westen begrensd door Roemenië en voor de rest door Oekraïne. Het land telt 4,4 miljoen inwoners en heeft Chisinau (Russisch : Kisjinev) als hoofdstad. Naast overwegend Moldaven wonen er ook Roemenen,Oekraïeners, Russen en Gagoezen. De taal is er het Roemeens.

Moldavië heeft een goed klimaat en een vruchtbare ‘zwarte’bodem uitstekend geschikt voor de landbouw. Dit maakt het mogelijk om kwalitatief hoogstaande gewassen te produceren . Daarentegen heeft het weinig natuurlijke bronnen. Hierdoor is de economie grotendeels afhankelijk van de landbouw o.a. fruit,groenten,wijn en tabak.In de Sovjet-Unie was Moldavië het zesde landbouwland met als belangrijkste exportproducten champagne en wijn. Wijn is dus zeer belangrijk in Moldavië.

De kunst van het wijnmaken heeft hier een minstens 5000 jaar lange traditie en is met veel zorg van generatie op generatie overgedragen. De belangrijkste wijngebieden zijn gelegen tussen de 46-ste en de 48-ste breedtegraad, dezelfde als de beroemde Franse wijngebieden Bordeaux en Bourgogne . Met meer dan 1500 ha wijngaarden en 1 miljoen ton druiven die een productie toelaten van 65 miljoen DL wijn behoort Moldavië tot de top 10 van wijn-producerende landen. Er wordt een ruime variëteit aan druivenrassen geteeld. Hiervan zijn er 90 uit Europa afkomstig. De populairste witte variëteiten zijn: Aligote, Muscat ( Blanc en Ottonel), Pinot ( Blanc en Gris), Chardonnay, Sauvignon, Feteasca (leanca), Traminer( Blanc en Rosé), Riesling(Italiaanse en Rijnlandse) en Silvaner. Bij de rode variëteiten vinden we Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot-Noir en Malbec terug.

Uit deze druivenrassen worden de meest uiteenlopende wijnen getoverd zoals natuurlijke wijnen (tafelwijnen) , droge, zoete, half droge, half zoete, speciale wijnen met alcohol percentages van 14 tot 20 , schuimwijnen, divin, brandy, vermouth en sherry.

Deze vele soorten wijnen, waaronder ook de versterkte wijnen liggen opgeslagen in eeuwenoude ondergrondse kelders waar ze in gunstige klimatologische omstandigheden langzaam tot volle wasdom komen. In de verschillende kelders liggen tussen de 50 000 en 100 000 flessen van geselecteerde oogstjaren opgeslagen . Als bezoeker loop je er als het ware in een ondergrondse stad op een diepte tussen de 30 en 150 meter. De ondergrondse straten hebben namen gekregen van wijnsoorten zoals Cabernet, Aligote,Feteasca ,enz . De totale lengte van deze straten bedraagt 150 km .

Wetten zijn aangenomen om de productie, kwaliteit en toegekende benaming van oorsprong te garanderen . Wijnbouwers uit vooral Australië, Frankrijk en Duitsland worden naar hier aangetrokken door de uitzonderlijke mogelijkheden en omstandigheden dat Moldavië biedt. Mede door de grote investeringen in de modernisering van de productie zal dit in de toekomst de kwaliteit van de Moldavische wijn zeker ten goede komen .