Chardonnay Meerdael

 

De oudste gegevens over wijnbouw in het Leuvense gaan terug tot 1121, wanner de toenmalige Hertog Godfried op de zuidhelling van de burcht aan de Mechelsestraat een wijngaard liet aanplanten. In het enombrement van de leengoederen van de Priorij van Groenendaal te Vaalbeek wordt melding gemaakt van een wijngaard in 1521 en de Kerkrekeningen van Oud-Heverlee maken in 1537 ontvangsten van potten wijn bekend. Vast staat dat de wijncultuur onder invloed van verschillende factoren zoals de graanprijs, de opkomende handel met het buitenland, accijnzen, de invloed van het bier, ziektekiemen ea. perioden van verval en wederopbloei heeft gekend om haast volledig te verdwijnen na de Godsdienstoorlogen in de tweede helft van de 16e eeuw.

In 1994 gingen Paul Vleminckx en An Lefever na overleg met deskundigen uit de Champagnestreek inzake bodemonderzoek en klimaatanalyse over tot de aanplanting van 21 000 stokken Chardonnay op een aangekocht domein te Vaalbeek in het vooruitzicht een mousserende wijn voort te brengen van het type Blanc de Blancs ( dwz. Enkel met sap van witte druiven, meestal wordt ook immers sap van blauwe druiven gebruikt zoals Pinot Noir en Pinot Meunier). De planttechniek, snoeiwijze en verzorging van de wijngaard gebeuren volgens de laatste hoogtechnologische normen welke in Frankrijk worden gehanteerd. Tussen 1998 en 2000 werd het domein uitgebreid tot 60 000 wijnstokken en beslaat momenteel een oppervlakte van ongeveer 8 hectare.

Tijdens de oogst worden de druiven onmiddellijk geperst door de computergestuurde membraanpers in onberispelijke hygiënische omstandigheden.. De gisting gebeurt in roestvrijstalen kuipen waarvan de temperatuur bestendig onder controle staat. Na het bottelen is het opslaan in de geklimatiseerde kelders essentieel. Het klaren gebeurt door het draaien van de flessen in een gyropallet. Na het degorgeren verblijven de flessen nog minstens drie maanden in de kelders om een perfecte homogeniteit te waarborgen alvorens het product het huis verlaat als Chardonnay Meerdael Brut.

Voor 100% gemaakt van de Chardonnay, de edelste onder de witte druivensoorten, heeft deze mousserende wijn het zachte karakter dat deze druif kenmerkt. Een heldere bleekgele kleur met een rijke en overvloedige belletjesvorming geven hem een feestelijk uitzicht. Zijn geurigheid is fris en fijnzinnig met een delikaat aroma van lentebloesem en rijp fruit. In zijn verfrissende en charmerende smaak wordt het rijp fruit mooi geaccentueerd door een elegante zuurtoon die eveneens zorgt voor een aangename afdronk.