Moldavische wijnen

 

Cricova Lion Gri Dionysos Mereni

 

Voor velen is Moldavië, zeker op wijngebied, een mysterieuze onbekende. Nochtans heeft het op wijngebied enkele belangrijke troeven: haar eeuwenlange traditie, glooiende hellingen met een geschikte bodemstructuur, een mild klimaat met overvloedige zonneschijn en een uitstekende geografische ligging (tussen de 46-ste en 48-ste breedtegraad,dezelfde als de Bordeaux - en de Bourgognestreek).

Op de kaart vindt men Moldavië terug in het Zuid-Oosten tussen Roemenië en Oekraïne in de buurt van de Zwarte zee. Het heeft de vorm van een omgekeerde druiventros.

Er zijn 4 belangrijk landbouwgebieden: het Noorden, het Centrale gedeelte, het Zuid-Oosten en het Zuiden. Met uitzondering van het Noorden vindt men in deze gebieden een wijnbouw op industriële schaal. In het Noorden is deze slechts van plaatselijk belang.

Er zijn 127 wijnbedrijven actief in Moldavië die tussen 1 en 1,4 miljoen hectoliter wijn produceren. Eind 1999 werden in Moldavië 162 000 hectaren wijngaarden geregistreerd. Hiervan zijn 110 000 hectaren wijndruiven, 15 000 hectaren tafeldruiven en 37 000 hectaren kleine private wijngaarden bestemd voor ‘huiswijnen’.

Plaatselijke druivenrassen hebben meestal, zeker voor export, plaats geruimd voor gekende Franse rassen. De populairste witte variëteiten zijn: Aligote, Muscat ( Blanc en Ottonel), Pinot ( Blanc en Gris), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca , Traminer( Blanc en Rosé), Riesling (Italiaanse en Rijnlandse) en Silvaner. Bij de rode varieteiten vinden we Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot-Noir en Malbec terug. Uit deze druivenrassen worden de meest uiteenlopende wijnen getoverd zoals natuurlijke wijnen (tafelwijnen), droge, zoete, half droge, half zoete, speciale wijnen met alcohol percentages van 14° tot 20°, schuimwijnen, divin, brandy, vermouth en sherry.

Wijn is voor Moldavië een zeer belangrijk exportproduct, 90% van de in Moldavië geproduceerde wijnen wordt geëxporteerd. De grootste afzetmarkten zijn: Rusland (82%), Oekraïne (7%), Kazachstan (3,8%), Letland (1,6%), Estland, Roemenië en USA. De resterende 3,5% wordt verdeelt in Duitsland, Noorwegen, Polen en andere landen.

Wetten zijn aangenomen om de productie, kwaliteit en toegekende benaming van oorsprong te garanderen . Wijnbouwers uit vooral Australië, Frankrijk en Duitsland worden naar hier aangetrokken door de uitzonderlijke mogelijkheden en omstandigheden dat Moldavië biedt. Mede door de grote investeringen in de modernisering van de productie zal dit in de toekomst de kwaliteit van de Moldavische wijn zeker ten goede komen.

De druiventeelt en wijnbouw hebben in Moldavië een zeer lange geschiedenis. De afdrukken van de Vitis Teutonica druivenbladeren dicht bij het dorp Naslavcia in het Noorden van Moldavië bewijzen dat deze druivelaars hier reeds ongeveer 6 tot 25 miljoen jaar geleden groeiden. De afmetingen van de afdrukken van de druivenpitten gevonden nabij het dorp Varvarovca bewijzen dat hier rond 2800 vc. reeds druiven gecultiveerd werden.De druiventeelt en het wijnmaken in het gebied tussen de rivieren Nistru en Prut, begon dus 4000 tot 5000 jaar geleden. Het kende periodes van bloei en verval maar overleefde steeds doorheen alle sociale en economische veranderingen.

Op het einde van de derde eeuw vc. werden contacten gelegd met de Grieken en later met de Romeinen die de intense ontwikkeling van de druiventeelt en het wijnmaken sterk beïnvloedden. Een grote ramp voor de landbouw in dit gebied was de invasie van de Hunnen in 376. Pas na de vorming van de Moldaafse feodale staat in de 14de eeuw begon de druiventeelt opnieuw te ontwikkelen en kende een bloei in de 15de eeuw tijdens het koningsschap van Stefan cel Mare. Hij verbeterde de kwaliteit van de wijn en promootte de import van plantmateriaal uit andere landen.Gedurende de 300 jaar durende heerschappij van het Turkse Ottomaanse rijk kende de druiventeelt in Moldavië een sterke terugval omdat het bij Islamitische wet verboden was.

Na het vredesverdrag in 1812 begon de wijnindustrie weer op te bloeien. De belangrijkste druivenrassen waren de traditionele: Rara Neagra, Plavai, Galbena, Zghiharda, Batuta Neagra, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Tamaioasa, Cabasia en vele andere van locale, Hongaarse, Bulgaarse, Griekse en Turkse oorsprong. Tijdens deze periode werden de wijnboeren door de regering ondersteund en reeds in 1837 bereikte de oppervlakte van de wijngaarden in Bessarabia (het huidige Moldavië plus een stuk kust van de Zwarte Zee) 13 000 hectaren en de wijnproductie 10 miljoen liter.

In de tweede helft van de 19de eeuw vond een intensieve aanplant van Franse rassen plaats: Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris; Aligote, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Gamay, Muscat Blanc en andere. Het was toen dat men begon wijnen zoals Negru de Purcari en Romanesti te maken welke de faam van Moldavië als producent van fijne wijnen verspreidde.

Op het einde van de 19de eeuw werd door de phyloxera bacterie grote schade toegebracht. Pas in 1906 werden de wijngaarden opnieuw in gebruik genomen met gegriffeld plantmateriaal. Tegen 1914 had Bessarabia Ruslands grootste oppervlakte wijngaarden. Beide wereldoor-logen hadden echter de Moldaafse wijngaarden en wijnindustrie aanzienlijk beschadigd. Vele wijngaarden werden toen immers vernietigd.

Het herstel van de Moldaafse wijngaarden begon tijdens de Sovjettijd in de jaren 50. In 10 jaar tijd werden meer dan 150 000 hectaren opnieuw aangeplant. Tegen 1960 bereikte de oppervlakte aan wijngaarden maar liefst 220 000 hectaren. De belangrijkste aangeplantte rassen waren:
- Rode: Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Pinot Noir, Rara Neagra en Saperavi.
- Witte: Aligote, Muscat Ottonel, Rkatsiteli, Feteasca, Chardonnay en Traminer.
- Tafeldruiven: Pearl Szaba, Vineyard Queen, Moldavschi, Moldova, Hamburg Muscat, Pearl Muscat en Chasselas.

Moldavische wetenschappers selecteerden ook heel wat nieuwe rassen:
- Tafeldruiven: Vierul-59, Decabrschi, Liana, Maritsor, Oseni Rozovai, Struguras, Alb de Suruceni
- Wijndruiven: Bascanschi Crasnai, Viorica, Goluboc, Negru de Ialoveni, Plamenai en Suholimanschi Belai.

Door een combinatie van strenge winters in de jaren 80, met de gedaalde productie door de anti-alcohol campagnes van Gorbadshov kromp de oppervlakte aan wijngaarden met 57 000 hectaren.

Vandaag verloopt de wijnbouw opnieuw voorspoedig zodat de bevolking elk jaar opnieuw in Oktober met een gerust gemoed een groot wijnfeest kan vieren in de hoofdstad Chisinau (uitspraak: Kishinauw).

Nog veel plezier bij het ontdekken van de Moldavische wijnen!