Wodka

 

Wodka is zowat het symbool van Rusland . Russen hebben een haat-liefde verhouding met deze drank . Ivan en Natacha hebben vrijwel steeds hun fles geliefkoosde drank bij de hand , klaar om bij de minste gelegenheid met veel plezier het glas te heffen . Wodka en het daaraan verbonden alcoholisme zijn echter ook verantwoordelijk voor menig zwarte bladzijde in de Russische geschiedenis .

Wodka is het meest gedronken drankje ter wereld en er zijn duizenden merken , alleen in Polen zijn er al duizend . Alhoewel bij ons vooral gekend als een neutrale drank , zonder veel geur en smaak , zijn er grote verschillen in kwaliteit en karakter .

In het westen geproduceerde wodka’s streven een neutrale geur en een heldere alcoholsmaak na . Deze eigenschappen maken , samen met zachtheid , de ultieme Westerse wodka . De Poolse wodka heeft een heerlijk zacht , lichtzoet aroma dat onmiddellijk verraadt dat rogge als grondstof gebruikt word en is zacht op het gehemelte met een zoete afdronk . Hij is stroperiger dan de Westerse wodka maar niet zo erg als de Russische . Russische wodka heeft ook ‘karakter’ maar is niet zo zoet als zijn Poolse tegenhangers . Goede Russische wodka is heel zacht met een wat branderige of prikkelende nasmaak . Westerse wodka wordt meestal gemixt als basis voor cocktails , Oost-Europese word meestal puur en koud gedronken . Zo komen deze laatsten het best tot hun recht .

Wodka wordt gemaakt van granen of andere gewassen , zoals aardappelen , en verdund met water tot de gewenste sterkte . Vooral in Oost-Europa wordt traditioneel rogge gebruikt voor de wodkaproductie . Tot ca. 1880 werd in Rusland bijna uitsluitend rogge gebruikt , daarna steeds vaker aardappelen en andere granen , vooral in economisch barre tijden. Voor een goede wodka is zacht water nodig , harde materialen en mineralen moeten dus worden verwijderd .

Meer dan enige drank beroept wodka zich op zijn zuiverheid . Er is veel geëxperimenteerd met filtreermethoden maar tegenwoordig wordt voornamelijk houtskool gebruikt omdat het uitermate goed absorbeert . Het filteren kan een langdurig proces zijn . Zo beweert de Pierre Smirnoff Company dat elke druppel van zijn wodka door 7112 kg. Houtskool moet sijpelen , een proces dat ca. 8 uur duurt . Dankzij deze grote zuiverheid kan van wodka terecht gezegd worden dat men er een niet zo erge kater aan overhoud dan van andere dranken .

Het is onduidelijk of wodka in Polen of in Rusland zijn oorsprong vindt . Beide landen bepleiten hun zaak hartstochtelijk en we zullen het wellicht nooit met zekerheid weten . In Rusland zou voor het eerst wodka gedistilleerd zijn in het Choedovklooster in Moskou tussen 1448 en 1478 . Een graanoverschot maakte het toen mogelijk om niet enkel brood te bakken om de bevolking te voeden maar ook om op grotere schaal te distilleren . Sindsdien is wodka nog onmogelijk weg te denken uit Rusland .